суббота, 7 февраля 2009 г.

НОГООН ЦАЙНЫ АЧ ТУС

Ногоон цай нь зөвхөн дорно дахины уламжлал, ёс заншил амьдралын хэв маяг төдийгүй эрүүл мэндийнхээ төлөө санаа тавьдаг хэний ч болов өдөр тутам зайлшгүй хэрэглэх ундаа юм. Ногоон цайг хар цайнаас өөр аргаар бэлтгэснээр өвөрмөц амт, үнэрээ хадгалдгийг хүмүүс тэр бүр мэддэггүй. Тэгвэл ямар тохиолдолд ногоон цай нь өнгө, амт төдийгүй эмчилгээний шинж чанараа хадгалдаг юм бол. Хуурай хатааж боловсруулсан ногоон цайг, цайны нэг халбага авч, стакан усанд хий. Ногоон цай нь дотроо маш олон төрөл байдаг тул хэмжээ нь тухайн сортоос хамааран хэмжээ нь бага зэрэг их эсвэл бага байна. Ногоон цай нь тун эмзэг,”ааштай" тул түүнийг бэлтгэх нь бүх л бүтэн урлаг болдог юм. Ногоон цайг ус буцалгагчид хийж хэрхэвч болохгүй. Учир нь түүнд агуулагдаж байсан бүх л аминдэм нь устаж үгүй болохын дээр тансаг амт нь ч алга болно. Ногоон цайг буцалгах хамгийн дээд температур нь 82 – 88°C, харин / шар болон цагаан сортын цайны хувьд/ хамгийн доод хэм нь 60 – 66°C байх ёстой. Үүнээс гадна хямд сортынх байх тусмаа илүү халуун усанд, удаан хандлагддаг юм.
- Ногоон цайнд их хэмжээний А аминдэм агуулагддаг. Харин А аминдэм нь хамар, ам, хоолой, уушиг, залгиур хоолой, шээс ялгаруулах замын эрхтний салст бүрхэвчийн хэвийн ажиллагаанд онцгой үүрэгтэй.
- Ногоон цай нь В-гийн төрлийн аминдэмээр ч баялаг. Тэр тусмаа мэдрэлийн систем, бамбай булчирхайн үйл ажиллагаанд оролцогч тиамин, мөн бидний арьсыг эрүүл сайхан байлгаж, гепатит шар, диабетаас урьдчилан сэргийлэх рибофлавин, хоол боловсруулах үйл явцыг тогтворжуулах үйлчлэл бүхий пантотины хүчлийг ч агуулна. Судасны хатуурлаас сэргийлэх Р аминдэмээр баялаг.
- Ногоон цайнд бие организмыг чөлөөт радикалаас ангижруулж тогтворжуулах полифенол агуулагдана. Энэ нь хөгшрөлтийн эсрэг үйлчлэлтэй төдийгүй даралт үүсэхээс сэргийлнэ. Ногоон цай нь цусан дахь өөх тосыг задалдаг тул түүний тусламжтайгаар биед үүссэн холестерины хуримтлалыг арилгах болсон. Ногоон цайг зөвхөн дэглэм сахих, жингээ хадгалах зориулалтаар хэрэглээд зогсохгүй гоо сайхны зориулалтаар ашигладаг. Харин ногоон цайны химийн хосгүй шинж чанар нь дор хаяад өнөөдрийн байдлаар мэдэгдэж байгаа төрлүүдээс 28 супервирус, супербактерийн хүний биед ороод өсөж үржих явдлыг хаадаг хэмээн профессор Мервата Касема нотолж байна.

Комментариев нет: